Contact
Lijst BabijnBakkersstraat 59
4501 RB Oostburg
Tel. : 0117 452945
E-mail : info@lijstbabijn.nl

Onthaalparkings. (PZC 28-10-2005)
Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 28-10-2005
Architecten snuiven ideeën op voor onthaalparkings
door Raymond de Frel
NIEUWVLIET - Fietsen, bolderkarren, je kunt het zo gek niet bedenken of je mag je ermee naar de West-Zeeuws-Vlaamse kuststrook begeven. Zolang het maar geen auto’s zijn, want die horen bij Nieuwvliet-Bad, Groede en Cadzand-Bad thuis in parkeeronthaalkamers. Vier architecten uit Zweden, België en Nederland werden gisteren door de streek geleid om ideeën op te doen voor de inrichting van de toekomstige parkings.
De gemeenteraad van Sluis stelde eind vorig jaar de eerste 54.000 euro beschikbaar voor de aanleg van de parkings. In totaal vergt de investering 826.000 euro, waarvan de gemeente Sluis de helft betaalt. De andere helft wordt gesubsidieerd uit het Europese Interreg IIIB North Sea Region Program. De parkeerkamers moeten mede zorgen voor een veilige en duurzame ontsluiting van de kust. Als eerste is Nieuwvliet-Bad aan de beurt. „Elke parking moet geïntegreerd worden in het landschap. Schittering van autoblik moet worden voorkomen met bijvoorbeeld inheemse beplanting. In Nieuwvliet richten we de bestaande parking bij paviljoen Saint Pierre in als onthaalkamer. Deze moet in het voorjaar van 2006 gereed zijn“, aldus manager toerisme T. Maenhout van de gemeente Sluis, die de architecten gisteren langs de kustlijn leidde. In Cadzand-Bad is een ruimte bedacht voor 1600 auto’s, al is nog niet duidelijk waar de parking exact wordt gerealiseerd. „In het gebiedsplan Natuurlijk Vitaal wordt rekening gehouden met de Tienhonderdpolder, maar het zou ook net buiten Cadzand-Bad (richting Cadzand-Dorp) kunnen. We moeten in elk geval zorgen dat we nu al extra ruimte reserveren rond de toekomstige parkings, zodat we later eventueel kunnen uitbreiden“, zegt Maenhout. Ook voor de parking in Groede (1300 auto’s) is nog geen exacte locatie bekend; zeker is volgens Maenhout wel dat het idee
past in het natuurproject Waterdunen.
Uit een onderzoek onder vierhonderd recreanten blijkt dat er behoefte is aan parkeeronthaalkamers, zegt Maenhout. „De mensen willen ervoor betalen, als ze er maar iets voor terugkrijgen. Elke onthaalkamer wordt voorzien van een unit met wc’s en een faciliteit om het zand van je voeten te spoelen. Daarnaast moet elk gebouw passen bij het karakter van de plaats.“ Maenhout wil overigens niets weten van de term ’transferium’. „Daarbij krijg je snel het idee dat mensen met een bus naar de plaats van bestemming worden gebracht. Wij denken meer aan dingen zoals fietsverhuur. Je parkeert je auto, huurt een fiets en trekt er op uit.“ De architecten hebben vier weken om met plannen te komen.