Contact
Lijst BabijnBakkersstraat 59
4501 RB Oostburg
Tel. : 0117 452945
E-mail : info@lijstbabijn.nl

Waterdunen. (26-06-2010) Brief van oppositieparijen gemeente Sluis aan Tweede Kamer der Staten-Generaal.
Zuidzande, 26 juni 2010.
Aan de Fracties van de politieke partijen in de
Tweede Kamer der Staten-Generaal.
Zeer Geachte Dames en Heren,
Middels deze brief wenden wij ons tot u met het volgende.
Na de verkiezingen van 9 juni j.l. zijn velen van u nieuw aangetreden als lid van de Tweede Kamer. Ook de kabinetsformatie is in volle gang en in spanning wacht de Nederlandse bevolking op de uitkomst hiervan.
Reeds op 17 september en 5 november 2009 hebben wij de leden van de
Op het grondgebied van de
Het natuurgebied zal bestaan uit
Het zal u inmiddels duidelijk zijn hoe er in Zeeland over ontpoldering wordt gedacht. In West-Zeeuws-Vlaanderen ( gem. Sluis) is dat niet anders. Het laatste decennium is er in ons gebied al meer dan
Er is door deze ongebreidelde natuuraanleg een grote en nog toenemende maatschappelijk weerstand ontstaan in onze streek. Nog een natuurgebied, in dit geval “Waterdunen”, is werkelijk de druppel die de emmer doet overlopen. Er ontstaan steeds meer protestgroepen. Naast de bekende argumenten tegen de ontpoldering, richt men zich nu vooral ook tegen de aanleg van steeds maar weer nieuwe natuur. We hebben een prachtig gebied met mooie polders, wat door de toerist zeer wordt gewaardeerd en dat willen we zo houden; we hebben nu genoeg natuur!
Het is niet alleen in Zeeuws-Vlaanderen dat dit gebeurt. In Nederland worden op grote schaal duizenden hectares nieuwe natuur aangelegd; de EHS-structuur, Natte as, Natura 2000 gebieden en ook nog, door het robuuster maken (uitbreiden) van bestaande natuurgebieden.
Deze nieuwe natuur kost veel geld. Niet alleen de aanleg, maar ook het onderhoud en de instandhouding kost jaarlijks honderden miljoenen euro’s. Met name ontpolderingen zoals Hedwigepolder, Waterdunen en de Zwinpolder, zullen met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid door de getijdenwerking voortdurend aanslibben. Hierdoor moet +/- iedere vijf jaar worden gebaggerd en uitgediept om het natuurgebied in stand te houden. De kosten hiervan (structureel) kunnen zeer hoog oplopen!
Het is naar onze mening, zeker onder de huidige financiële omstandigheden, volstrekt onverantwoord om een dergelijke beleid (aanleggen, onderhouden en in stand houden van nog meer nieuwe natuur) voort te zetten.
Hier ligt voor u als Tweede Kamerlid een mogelijkheid om veel geld te besparen en dit geld in te zetten voor de doelen die maatschappelijk gezien wel noodzakelijk zijn; zorg, onderwijs, arbeidsmarkt, enz.
Wij willen u dan ook oproepen om bij de noodzakelijke Rijksbezuinigingen, die in de begroting voor 2011 en de meerjarenbegroting tot uitdrukking zullen moeten komen, die middelen, die bestemd waren voor natuuraanleg, een andere bestemming te geven in overeenstemming met de voornoemde maatschappelijke prioriteiten.
Tevens willen wij u verwijzen naar de brieven van 17 september 2009 en 5 november 2009 aangaande het project “Waterdunen”, welke ook aan alle Kamerfracties zijn gestuurd. In deze brieven wordt o.a. gewezen op de maatschappelijke weerstand in de regio, die is ontstaan door de druk die vanuit de Provincie Zeeland wordt uitgeoefend om het project door te drukken en wat op zijn minst dictatoriale trekjes begint te vertonen.
Onderzoeken door o.a.
Aanvullende informatie over het project “Waterdunen” kunt u vinden op de website: www.WaterdunenNee.nl.
Wij hopen dat u bij de beraadslagingen en de uiteindelijke besluitvorming rekening wilt houden met onze opvattingen en met name ook met de gevoelens in de streek.
Met de meeste hoogachting,
Namens de lokale politieke partijen in de gemeenteraad van Sluis,
A. Rosendaal ; Nieuw Gemeentebelang,
L. v.d. Broecke ; Helder Zeeuws.