Contact
Lijst BabijnBakkersstraat 59
4501 RB Oostburg
Tel. : 0117 452945
E-mail : info@lijstbabijn.nl

Suggestie mogelijke bezuiniging door het schrappen van project ‘Waterdunen’. (21-09-2009) Brief aan Tweede Kamer namens Actiecomité Waterdunen Nee!
Actiecomité Waterdunen Nee!
Aan de leden van het Kabinet
en aan de voorzitter van de Kamercommissie voor LNV en
de voorzitter van de Kamercommissie voor V en W.
Onderwerp: Suggestie mogelijke bezuiniging door het schrappen van project ‘Waterdunen’.
Oostburg, 21 september 2009,
Zeer Geachte Dames en Heren,
Middels deze brief wenden wij ons, actiecomité ‘Waterdunen Nee!’, tot U met het volgende.
Op het grondgebied van de gemeente Sluis is de aanleg van een groot natuurgebied in voorbereiding. Dit natuurgebied, Waterdunen genaamd, is gepland in de Oud-Breskenspolder, ten westen van Breskens en zal een oppervlakte beslaan van
Het zal u inmiddels duidelijk zijn hoe in Zeeland over ontpoldering wordt gedacht. In West Zeeuws –Vlaanderen (gemeente Sluis), is dat niet anders. Het laatste decennium is in ons gebied al meer dan
Er is door deze ongebreidelde natuuraanleg een grote en nog toenemende maatschappelijke weerstand ontstaan in onze streek. Nog een natuurgebied, in dit geval Waterdunen, is werkelijk de druppel die de emmer doet overlopen. Er ontstaan steeds meer protestgroepen. In navolging van ‘Waterdunen Nee’ is nu ook ‘ZeeuwsVlaamsProtest’ opgericht. Naast de bekende argumenten tegen ontpoldering richt men zich vooral ook tegen de aanleg van steeds maar weer “nieuwe natuur”. We hebben een prachtig gebied met mooie polders en we hebben nu genoeg natuur!!
Waterdunen is een project van de Molecaten Groep (projectontwikkelaar in de recreatieve sector), stichting Het Zeeuwse Landschap en wordt gesteund door de Provincie Zeeland. Teneinde de realisatie er door te drukken heeft de Provincie Zeeland gebruik gemaakt van de mogelijkheid in de Wro, met het argument dat er sprake is van een bovenregionaal maatschappelijk belang, om een zogenaamd inpassingsplan te maken. Dit betekent dat de planologische bevoegdheid (bestemmingsplan) bij de gemeente wordt weggehaald en door de Provincie wordt overgenomen. Bovendien is door de Provincie het voorkeursrecht, voor aankoop van de benodigde gronden, gevestigd. De gemeente en de gemeenteraad zijn daardoor buitenspel gezet. Wel is vastgelegd dat de verwerving van de benodigde gronden enkel op vrijwillige basis mag geschieden.
Echter, GS van de Provincie Zeeland hebben meegedeeld dat, wanneer vrijwillige grondverwerving niet lukt, zij Provinciale Staten een onteigeningsprocedurevoorstel zullen voorleggen!
Naast het natuurgebied is nog
Voor het totale project ‘Waterdunen’ is ter financiering ongeveer 160 á 200 miljoen euro nodig. Dit wordt voor 60 miljoen door Molecaten en voor het grootste gedeelte met overheidsmiddelen gefinancierd. Waarvan ruim 80 miljoen uit Rijksmiddelen. N.B. Molecaten heeft haar bijdrage overigens nog niet schriftelijk vastgelegd en kan zich desgewenst op ieder moment terugtrekken (zie bijlagen).
De Provincie onderbouwt de inzet van overheidsgeld door te wijzen op een economische meerwaarde voor de streek. Daarvoor is een rapport opgesteld (Maatschappelijke Kosten-Baten Analyse). Deze MKBA geeft aan dat er een enorme toename van dag- en verblijfstoeristen is te verwachten. Deze prognose is boterzacht en gebaseerd op aannames en veronderstellingen; 283.000 extra overnachtingen van verblijfstoeristen en 150.000 extra dagtoeristen. Dit is absoluut niet reëel. Het rapport is duidelijk toegeschreven naar de wens van de opdrachtgevers.
Er zijn wel aantoonbare en te voorziene negatieve effecten:
Tevens willen wij u nog wijzen op een passage in de ‘notitie herziening uitgangspunten MKBA’ door de Rebelgroep (febr. 2007).
Resultaten: ,,Het blijkt dat de saldi van alle varianten positief is. Opgemerkt blijft dat de getallen met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd moeten worden. Verder blijkt dat de drie varianten die ruimtelijke kwaliteit nastreven, minder goed scoren dan de basisvariant (veiligheidsvariant). De reden hiervan is dat de investering in ruimtelijke kwaliteit (recreatienatuur en kernnatuur) nogal fors zijn terwijl de baten hiervan soms moeilijk in euro’s uit te drukken zijn”.
Positief saldo kosten en baten:
‘Veilig zonder Waterdunen’ 32,8 miljoen euro,
‘Gevarieerd Waterdunen’ 13,9 miljoen euro
‘Natuurlijk Waterdunen’ 2,6 miljoen euro.
En last but not least, in 2009 is door een onafhankelijk bureau een a-selecte steekproef gehouden onder de bevolking van West Zeeuws-Vlaanderen. De uitkomst van deze steekproef geeft aan dat 81 % van de bevolking tegen ontpolderen is! Een duidelijk bewijs van de maatschappelijke weerstand tegen dit soort plannen.
Wat vragen wij van U:
Het is juist nu, bij de behandeling van de Rijksbegroting waar ongekende bezuinigingen moeten worden gerealiseerd, dat u de kans heeft om in ieder geval een substantieel bedrag te bezuinigen c.q. anders te besteden, i.p.v. het bij het project Waterdunen, letterlijk en figuurlijk, in het water te gooien.
U kunt dit doen door de genoemde Rijksbijdrage voor dit project in te trekken en waar dan ook in Nederland (bij voorkeur uiteraard in West Zeeuws-Vlaanderen) dit geld zinvoller te besteden!
Hoogachtend, en altijd tot nadere informatie bereid,
Namens ‘Waterdunen Nee!’,
F. Babijn, Bakkersstraat 59, 4501RB Oostburg, Tel.: 0117 452945, Fax: 0117 451207
A. Rosendaal
I. Mulder-Bansema