Wij zetten ons in voor het algemeen belang

Contact

Lijst Babijn
Bakkersstraat 59
4501 RB Oostburg
Tel. : 0117 452945
E-mail : info@lijstbabijn.nl

  Interact Network 2022

Hondsdolheid in Zeeland? (22-02-2005) Ingezonden brief aan PZC/BN DE STEM.

Aan            : PZC/BN DE STEM. ( Bestemd voor rubriek ingezonden brieven. )

Onderwerp : Hondsdolheid in Zeeland?
Oostburg, d.d. 22-02-2005,
 
 
Geachte heer/mevrouw,
 

Vossen lijken lieve knuffeldieren, maar het zijn in realiteit kille moordenaars; dit blijkt uit de talloze “incidenten”. De meldingen lopen uiteen van geroofde pasgeboren lammeren, uitgeroeide vogelkolonies tot massaal gedode en verminkte pinguïns in een dierentuin.

Daar komt nog bij dat de vos gezien wordt als de voornaamste overbrenger van één van de meest besmettelijke virusinfecties, welke dodelijk is voor de mens, namelijk hondsdolheid (rabiës).  

 
Hondsdolheid is een virusinfectie van de hersenen die als hij eenmaal is uitgebroken, dat wil zeggen als de patiënt eenmaal tekenen vertoont, altijd dodelijk afloopt. Met rabiës besmette dieren zijn niet altijd te herkennen, sommige dieren dragen het virus bij zich zonder er zichtbaar last van te hebben.
Wereldwijd vergt hondsdolheid tussen de 40.000 en 70.000 doden per jaar. Ca. 10 miljoen mensen worden per jaar wereldwijd na een beet behandeld.
Wordt er niet tijdig (voor de uitbraak) gevaccineerd, dan wordt het slachtoffer na verloop van tijd ziek. De incubatietijd kan van 2 weken tot vele maanden bedragen; 2 jaar is beschreven.
 
Afgelopen week bezweken er in Duitsland twee patiënten aan hondsdolheid. De kans dat een mens door een vos gebeten wordt lijkt klein, maar houdt er rekening mee dat Uw hond of kat een groter risico loopt en deze U vervolgens d.m.v. een speelse beet, krab of lik kan besmetten.
 
De vos heeft in Nederland geen natuurlijke vijanden en geniet in de “nieuwe jachtwet” een beschermde status. Deze status dient m.i. zo spoedig mogelijk te worden opgeheven teneinde verdere betreurenswaardige “incidenten” te voorkomen.
 
 
 
Hoogachtend,
 
François Babijn
Bakkersstraat 59
4501 RB Oosburg

Tel.: 0117 452945, Fax.: 0117 451207, E-mail: